Le Midi (NIEUW)

Grands Causses & Gorges in Le Midi
een motorreis met SNCF treinvervoer van de motor

No highways but scenic byways wereldwijd met
b i k e t h e b e s t

bikethebest heeft zich als inter- nationale aanbieder van begeleide en zelfstandig uitgevoerdeEu motorreizen motortoeren gespeciali- seerd in reisarrangemen- ten met sightseeingacti-viteiten en veilig motor- transport op maat met trein en vrachtwagen voor diverse EU-landen.


Bikethebest hecht veel waarde aan een goede voorbereiding en veilig verloop Eu motorreizenvan een individuele reis of groepsreis. Daarom behoort advisering bij de samen- stelling van het individuele roadbook en de uitwisseling van reiservaringen tot onze vanzelfsprekende service.
In een vogelvlucht
Grands Causses en Gorges in Occitanie (Le Midi)

Motorreis door de vijf Zuid-Franse regio’s van ‘Le Midi’. Bezoek aan de Grands Causses, de Gorges Tarn, Dorbie, Jonte, de Cévennes en Gorges du Ardèche en nog meer beziens- waardigheden. Dat zijn 2.000 km en 45 rijuren in Zuid-Frankrijk door ravijnen en over plateaus in de regio ‘Le Midi’. Naar keuze met motortransport en persoonsvervoer en samengesteld uit bouwstenen van 8 tot 14 reisdagen met overnachtingen. Bikethebest heeft deze toer uitgezet met de Franse autotrein SNCF van Paris naar de stations in Narbonne, Toulousse, Marseille of Avignon. Maar het is ook mogelijk om eigen vervoer naar de regio ‘Le Midi’in Zuid-Frankrijk te kiezen. Le Midi: Grands Causses et Gorges in OccitanieIn engere zin wordt met ‘Le Midi’ in Zuid-Frankrijk de regio’s van Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées en Aquitaine omschreven. Le Midi is taal- en cultuur-geografisch de regio die vroeger Occitanie genoemd wordt.
[expand title=”(Lees verder…)” swaptitle=” ” targpos=”inline” trigclass=”noarrow”]btb Geografisch wordt Le Midi in het westen door de Pyreneeën en in het oosten door Italië met de Zuid-Alpen afgebakend. De Nordgrens is niet zo duidelijk gedefinieerd, behalve dan door het baai van Biskaya en de Golfe du Lion, die de aquatische grens bilden. Midden in ’Le Midi’ ligt het door vulkanisme ontstaan Massif central. Het strekt zich uit over vijf Franse regio’s, Auvergne en Limousin maar ook delen van Midi-Pyrénées, Rhône-Alpes. Aan het zuidoostelijke rand is het departement Languedoc-Roussillon met zijn 200 km lange kustvlakte aan de middellandse zee,

(hier daginformatie sluiten)[/expand]

die van de Frans-Spaanse grens tot Petite Camargue bij Aiges-Mortes
loopt. Door het massief lopen overwegend in zuid westelijke richting grotere en kleinere rivieren zoals de Lot, Aveyron, Tarn, Jonte, Dourbie, Herault, Ardèche en Rhône. Deze rivieren hebben zich door het kalkzandsteen gedeelte van het Massif central gegraven en hoog gelegen vlaktes achtergelaten. Deze plateaus met daarin talloze grotten, ravijnen en warmwaterbronnen worden in het Frans causses genoemd. Naast de kleinere ´Causses Mineurs´ worden er door de kloofdalen van noord naar zuid een viertal Grands Causses gevormd: Sauveterre, Méjean, Noir en Larzac. Door erosie zijn er verder Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie
nog prachtige keteldalen of ‘cirques’ op de causses ontstaan. De Causses in de regio ‘Le Midi’ zijn net als de Cevennen opgenomen in UNESCO op de werelderfgoedlijst. In de zomers zijn ze snikheet en in het voor- en najaar ijskoud omdat vaak een hevige wind waait, die uit alle hemels richtingen gelijktijdig blijkt te komen.
[expand title=” (Lees verder…)” swaptitle=” ” targpos=”inline” trigclass=”noarrow”] Motorrijden in Parc Naturel Régional des Grands Causses , de Cevennen en ten westen ervan in de rivierlandsschapen van Aveyron is veeleisend en uitdagend. Aan de ene kant zijn er smalle, bochtige wegen in de diepe kloofdalen en enorme hellingen te meesteren om op de plateaus te komen. Naast de tijdbesteding aan de vereiste rijvaardigheid zal er langs de door bikethebest geselecteerde routes ook veel tijd besteedt worden aan de vele bezienswaardigheden: pittoreske dorpen, taalrijke plaatsen op de lijst van ‘un des plus beaux villages de France’ en de UNESCO werelderf- goedlijst, verbazingwekkende grotten, spectaculaire rotsformaties, vrije uitzichten over het natuurschoon van deze karst- en agrolandschappen in de regio ‘Le Midi’.

(hier daginformatie sluiten)[/expand]

Op weg naar Le Midi!

Een ander verhaal is de ‘uitdaging’ van de schier eindeloze retourreis. Er zijn meer dan 2.500 kilometer en 24 rijuren nodig om over èèn van de vier snelle tolwegen voor een korte motor- vakantie naar dit prachtige gebied ‘Le Midi’ te rijden. Maar bikethebest zorgt ervoor dat deze heen- en terugreis met minder stress en vakantiedagen een meevaller wordt. Vanaf Parijs wordt de motor s´nachts met de bikertrein van de Franse SNCF naar de bestemming in de regio ‘Le Midi’ vervoerd. De motorrijder zelf kan in vijf tot zes uur van de service in een TGV hogesnelheidstrein genieten. Na een overnachting kan de volgende ochtend uitgerust aan de ‘Le Midi’ route begonnen worden. Deze motorreis van bikethebest door ‘Le Midi’ kan inclusieve een volledig rustdag


gemakkelijk in veertien reisdagen gedaan worden. Gelet op de vertrekdagen van de SNCF biker- treinen is een verlenging met extra motor- rijdagen of rustdagen in het binnenland of aan de kust aan te bevelen. Een aanrader voor toerrijders die andere of nog meer facetten van Zuid-Frankrijk willen leren kennen, heeft bikethebest nog de volgende mooie motorreizen door Zuid-Frankrijk uitgestippeld:

Le Midi routes van dag tot dag

dag 1:Narbonne door departement Hérault naar Mourèze

Naar het ophalen van de motor kan de reis met een bezichtiging van „Ville d’Arc et d’Histoire”, de oude stad van Narbonne beginnen. Op weg naar Béziers heeft men van het plateau bij archeologische uitgraving Oppidum d’Ensérune ook een prachtige uitzicht op ‘Etang de Montady’ en de Canal du Midi. Dit buitengewone bouwwerk kan men volgen tot aan de meest prestigieuze bouwwerk van het kanaal, de zeven sluizen van Fonseranes en de overbrugging van de rivier Orb door de kanaal. Naar de ontdekkingstocht door Béziers kan men zich in het doolhof van smalle gassen van Pezenas, het stadje van het kunsthandwerk verliezen. ‘Ville et métiers d’art’ wordt richting noorden verlaten naar het streek de Hérault. Door een heuvelachtig landschap van rood gesteente wordt rond het meer van Salagou naar ‘Cirque de Mourèze’ gereden. Naast het charmante dorp is een door erosie van kalksteen uitzonderlijk gevormd dolomietketeldal gelegen.
Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie


Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 2:
Mourèze door Hérault en Gorges la Dourbie naar Nant

Een korte wandeling door Cirque de Mourèze is aan te bevelen. Het is een chaos van kalkrotsen met vreemde vormen dat ontstaan is door erosie. Op een mooie route gaat het langs een reeks monumentale middeleeuwse plaatsen in het departement Hérault.

Over de Pont du Diable in het vallei van de rivier Hérault gat het verder via de plaatsen Lodeve en La Couvertoirade uiteindelijk naar Nant. Dit dorp in “Le Midi’ ligt aan de rivier die zich samen met de rivieren Ardèche, Tarn en Jonte door het kalksteenplateau van de Cevennen gegraven hebben en de zuidoostelijke afsluiting van het Massif Central vormen. De diepe ravijnen van de rivieren (Gorges) en de door hun uitgesneden kalkstenenplateau (causses) maken deel uit van het op één na grootste van de zes nationale parken in Frankrijk.
Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 3:Rondreis door de Gorges La Dorbie , Gorges la Vis en Gorges l’Hérault via Mont Aigoual

Van Nant waar La Dourbie de causse de Larzac en causse Noir van elkaar scheid gaat het via de plaatsen St-Jean-de-Bruel, en Sauclières naar het Gorges de la Vis. De rivier Vis heeft noodoostelijk van Vissec de Causse de Blandas gevormd waar bij het Dorpje met dezelfde naam in de stenen tijdperk 46 menhiren geplaatst zijn. Rondom het kleine dorp Navacelles heeft de Vis een geologisch spektakel, de ‘Cirque de Navacelles’ gevormd die uniek in Europa is. Het afdalen in dit steilwandig erosiedal is met de motor een onvergetelijke uitdaging. Voorbij de watervallen van Vis wordt via Ganges het vallei van de rivier Hérault en gedeeltelijk de route de ‘l’Oignon doux des Cévennes’ gevolgd. De rivier de Hérault wordt vanaf Valleraugue ruiger omdat hij de volgende tien kilometer stroomop- waarts zo’n 1000 meter daald. Zodanig wordt de weg via L’Espérou naar Mont Aigoual eveneens flink bochtiger. Naar de uitzicht van dit baken tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee genoten te hebben gaat de reis door de 300 meter diepe ravijn van de rivier La Dourbie via St Jean du Bruel terug naar Nant.
Le Midi: Grands Causses et Gorges in OccitanieLe Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 4-7:
Aveyron’s rivieren en’un des plus beaux villages’

Na een mooie rustdag wordt in ‘Le Midi’het departement Aveyron bezocht. Van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk zijn tien van de ‘un des plus beaux villages de France’ in de departement Aveyron te vinden. Het zijn dorpen met beroemde namen: Estaing, Conques, Sainte-Eulalie-d’Olt, Saint-Côme-d’Olt, La Couvertoirade, Peyre, Brousse le Château, Najac, Sauveterre de Rouergue en Belcastel.
De reis door Aveyron volgt voornamelijk de rivieren Lot, Aveyron, Doordoe en Tarn die zich eeuwenlang door de karstgebergte gegraven hebben. Door erosie zijn er onherbergzame Causses (Plateaus) met spectaculaire rotsformaties, avens, grotten en canons ontstaan.
Deze indrukwekkend cultuurland- schap is in de departement Aveyron te vinden en kan in drie dagen op 710 km bochtrijke wegen n 14 rijuren verkend worden.
Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie


Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 8:
Gorges du Tarn, Florac, Causse Mejean, grot Aven Armand, Gorges de la Jonte

van dag staat een rondrit langs de rivieren Tarn en Jonte en de verkenning van de Causse Mejean op het programma. Tussen deze rivieren ligt de Causse Mejean en noordelijk van de Tarn de Causse Sauverterre terwijl zuidelijk van de Jonte de Causse Noir zich bevind. Van Le Rozier tot Florac wordt over 60 km rijden in een kloofdal die soms maar 30 meter breed is en diens verticale rotswanden tussen 400 en 600 meter hoog zijn. Vanuit Le Rozier via Les Vignes en Sainte Enimie tot Florac gaat het geleidelijk 200 meter omhoog. Van Point Sublime heeft men op 861meter hoogte en 400 meter boven de Tarn een prachtig uitzicht. Naar bezoek aan de plaatsen La Malene, Sainte Enimie en Florac volgt een mooie bochten rijke klim op het plateau van Causse Mejean. Via de D16 en D63 gaat het over dit grootste en hoogste plateau naar de beroemde grot Aven Armand.
[expand title=”(Lees verder…)” swaptitle=” ” targpos=”inline” trigclass=”noarrow”]
Na een prachtige afdaling naar 700 meter met zicht op het kloofdal van de rivier Jonte wordt de rivier bereikt. Van het Massif de l’Aigoual stroomt hij door een prachtige beboste vallei tussen Causses Mejean en Causses Noir bij Le Rozier in de rivier Tarn. Na een korte bezoek aan Le Truel gaat de reis weer verder op het plateau Casses Mejean. Een wandeling naar Arcs de Saint Pierre laat grillige rotsformaties zien. De twee uitzichtpunten Roc du Serre en Hourtous geven een prachtig overzicht van de Tarn en de bergtoppen. Via enkele haarspeldbochten van D16 wordt weer de Tarn bereikt. Zijn loop volgend komt men uiteindelijk in Le Rozier.
(hier daginformatie sluiten)[/expand]
Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie


Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 9:
Gorges de la Dourbie, Causse Noir, Gorges du Trévezel, Grootte de Dargilan

Van Le Rozier, gelegen aan de rivieren Tarn en Jonte klimt de D29 van 400 meter langs Peyrelauop op het plateau Causse Noir. De bochtige D110 volgend op een hoogte van 700 tot 800 meter wordt naar de toeristen- attractie ’Le Chaos Montpellier le vieux’ gereden. Na een wandeling door het ‘rotsen Chaos’ volgt een schitterende afdaling naar de Gorges de la Dourbie. De rivier Dourbie stroomt door een 300 m diepe ravijn tussen de Causses de Larzac en de Noir. Bij de Ermitage Saint Piere wordt het kloofdal verlaten. Via een kronkelende weg omhoog naar het Plateau Noir wordt het excentrieke dorpje Revens bereikt. Uitkijkend over de indrukwekkende kloven van Dourbie en Trévezel begint men aan een bochtige afdaling. Bij de monding van de Trévezel in de Dourbie wordt aandacht besteed aan het pittoreske dorpje Cantobre. Verder gaat het door de geleidelijk nauwer wordende Gorges du Trévezel.
[expand title=”(Lees verder…)” swaptitle=” ” targpos=”inline” trigclass=”noarrow”]
Die is bij het ‘Pas de l’Ane’ amper 30 meter breed. Na het verlaten van Gorges du Trévezel klimt de D252 door de bossen en verder op de D986 over de Col de Montjardin op 1016 meter hoogte. Over de Causse Noir wordt de toeristenattractie Grootte de Dargilan bezocht. Op zichtafstand met de Gorges de la Jonte begint achter Veyreau een mooie afdaling. Langs de kloof ‘Ravin de la Castele’ en de helling van de rivier Jonte naar het plaatsje La Caze. Op de weg naar de bestemming Le Rozier kan men bij het Maison des Vautours nog de Gieren geobserveerd worden.
(hier daginformatie sluiten)[/expand]
Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie


Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 10:
Nationaal Park Cévennes, rivier Lot en Mont Lozere

De dagtour gaat in het Nationaal Park Cévennes via het kloofdal van de rivier Jonte en het gebergte van Mont Lozere naar Florac aan de rivier Tarn. De kronkelende wegen uit de ravijnen omhoog naar het plateau van de Causses Mejean zijn voor motorrijders een belevenis. Voor en naar Meyrueis zullen de hellingen voor uitstekend rijplezier zorgen. Als bezoekdoel dient daarbij de monoliet bij ‘La Vialelinks’ en het Chaos van de bizarre rotsen ‘Nîmes-le-Vieux’ in de omgeving van Le Veygalier.
Eveneens uitdagend is de route naar de vele menhirs en grafheuvels ‘Cham des Bondons’ noordelijk van Florac. Naar een korte wandeling met panoramauitzicht over de Tarn en de bergtoppen van de Cevennen volgt een bezoek aan een Romains Mausoleum-Tempel in Lanuejols.
In de prachtige oude, middeleeuwse binnenstad van Mende nodigen de cafétjes en restaurantjes tot een pauze uit.
[expand title=”(Lees verder…)” swaptitle=” ” targpos=”inline” trigclass=”noarrow”]
Het hoogdal van de rivier Lot tot Le Bleymard volgend wordt bij Col de Finiels (1541 m) het hoogste weggedeelte rond om Mont Lozere bereikt. Naar de mooie afdaling in een beekdal wordt het bovenloop van de rivier Tarn bereikt. Langs zijn bochtig rivierbed wordt in Florac eindstation gemaakt.
(hier daginformatie sluiten)[/expand]
Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie


Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 11:
Corniche de Cévennes en Royale de Nîmes à Saint Flour’

De Corniche de Cévennes is een panoramische weg door het ‘Parc National Cevennes’ die Saint-Jean-du-Gard met Florac verbindt. De Corniche de Cévennes kennt in feite twee hoofdroutes die bij de bochtenzoekende en in de natuur van panoramische uitzichten houdende motorrijder erg populair zijn. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan men de rondreis met of tegen de klok kiezen. In oostelijke richting loopt een traject vanaf Florac over de N106 in het dal van de rivier La Mimente. Uit drie smalle binnenwegen in zuidwestelijke richting kan men kiezen om op de D983 terecht te komen en via Saint-Jean-du-Gard naar het toeristenplaatsje Anduze rijden. Bij deze plaatsen houden de Cevennen zo’n beetje op en begint de door het mediterrane weer gekenmerkte landschap.
De westelijk, hoog gelegen route loopt tussen Saint-Jean-du-Gard en Florac via de D9 over de cévenolischen bergruggen. Op deze oude handelsroute ‘Royale de Nîmes à Saint Flour’ zijn talrijke bergpassen te beklimmen en kan men van vele fantastische panoramische uitzichten genieten.
Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie


Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 12:
Florac via La Garde Guérin naar Gorges du Ardèche

Vandaag worden de Cevennen en departementen Lozere en Gard verlaten en het departement Ardèche opgezocht. Bij de moderne definitie wat bij het gebied van de Cevennes behoort, wordt niet voornamelijk geografische of geologische maar eveneens religieuze criteria gevolgd. Daaruit blijkt dat de Ardèche als katholiek gebied niet bij de Cevennen behoort hoewel het wel dezelfde landschappelijke karakter en economische geschiedenis heeft.
Op de reis naar de Gorges du Ardèche wordt meestal de loop van de rivieren zoals Tarn, Luech, La Gardonette, L’Altier en de Gorges de Chassezac gevolgd. Schilderachtige dorpen zoals Le Pont-de-Montvert, het oude minebouw stadje Vialas of middeleeuwse vestigingsdorpjes als La Garde Guérin en Naves liggen op deze dagroute naar ‘Vallon pont de Arc’ aan de rivier Ardèche.
Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 13:
Gorges de l’ Ardèche, rivier La Cèze, Uzes en Pont du Gard naar Avignon

De dagetappe van Vallon-Pont-d’Arc naar Avignon volgt twee rivieren die bijzonder mooie landschappen gevormd hebben. De Ardèche en La Cèze ontspringen beide in de Cévennes en bereiken na meer dan 120 kilometer de Rhône. De Ardèche heeft zich op 32 kilometer tussen Vallon Pont d ‘Arc en Saint-Martin door het kalksteenplateau gegraven en wordt op dit traject als Gorges de l’Ardèche genoemd. La Cèze stroomt over talrijke Cascades en aan zijn oevers vindt men vele dorpjes en stadjes met historische en culturele bezienswaardigheden.
Pont d’Arc is de toegangspoort tot de betoverende wereld van de Gorges de l’Ardeche. Daarna volgt men op een hoogte van gemiddeld 200 meter op de weg D290 de rivier. Meer dan tien uitzichtpunten, balkons of Belvedère genoemd, geven verbazingwekkende uitzichten op de diepe ravijn en het kolkende water. Bij Saint Martin d’Ardèche kan via een smalle hangbrug oversteken. Via het pittoreske Aiguèze wordt naar het vallei van La Cèze gereden. Hier zijn een aantal ‘Les Plus Beaux Villages de France’ te bezoeken.
[expand title=”(Lees verder…)” swaptitle=” ” targpos=”inline” trigclass=”noarrow”]
Daarna wordt de riviervlakte verlaten en door een heuvelachtig gebied naar Uzès gereden. Dit stadje heeft een typische middeleeuwse uitstraling. Hier begon ooit het 50 kilometer lange aquaduct (Pont du Gard) naar Nîmes dat door de Romeinen gebouwd is. De Pont du Gard is meer dan 49 meter hoog en ligt op de weg naar het einddoel van de reis. Avignon staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO is eveneens een echte bezienswaardigheid. De resterende tijd tot de terugreis zal veel te kort zijn om van deze mediterrane hoofdstad uitbundig te kunnen genieten.
(hier daginformatie sluiten)[/expand]
Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie


Le Midi: Grands Causses et Gorges in Occitanie

dag 14:
Via Parijs naar huis

Na het verkennen van het nachtleven in Parijs kan in de ochtend of later op de dag de motor op Gare Bercy opgehaald worden. Met de reis naar huis eindigt een onvergetelijke motorreis door het Franse Le Midi.

Le Midi motorreis
Overige informatie
Inclusief Exclusief
 • 14 verzorgde reisdagen na wens,
 • 13 overnachtingen in 3-4 sterren hotel, pension of B&ampB met ontbijt,
 • retourtransport motor met SNCF trein van Parijs,
 • ticket TGV Parijs naar Narbonne, Avignon naar Parijs,
 • roadbook met geplande rij- en sightseeingtijden,
 • geselecteerde toeristische reisinformatie voor sightseeing,
 • Garmin & Tom Tom GPS route,
 • ondersteuning bij eventuele huur van een motor,
 • garantievoucher(calamiteitenfonds).
 • reis- en annuleringsverzekering,
 • kosten transport verzekering motor (4‰ dagwaarde),
 • uitgewezen externe reservering- en kredietkaartkosten,
 • eventuele kosten voor omboeking,
 • opzegbaar, ruilbaar, volledig terugbetaalbare vervoertickets en hotelvouchers,
 • repatriëring reizigers en/of motor,
 • brandstof, maaltijden, consumpties en entreegelden,
 • motorhuur, vervangende motor, reparatie motor,
 • eventuele tol-, vignette-kosten,
 • vervoer van en naar stations.
Opties Prijzen
 • vrije keuze van vertrekdatum,
 • aanpassing reisduur (korter of langer dan aangegeven reisdagen),
 • upgrading van 3 naar 4 sterren verblijf,
 • upgrading van ontbijt naar half- of volpension,
 • upgrading treinticket van economy class naar first class,
 • individuele aanpassing reisroute,
 • boeking als groepsreis (met of zonder gids).


  terug naar begin route
 • De prijzen zijn gebaseerd op de actuele prijssituatie. Afhankelijk van de boekingsdatum bepalen de aanbieders van treintickets en hotels hun seizoensgebonden prijzen. Daarom hebben de scherp gecalculeerde pakketreizen van bikethebest een indicatief karaker.

 • duo-biker 2 pk, op aanvraag
 • single biker 1, op aanvraag

 • Vraag om een actuele offerte!


  Nog een toer door Zuid-Frankrijk!

Vraag een offerte

Als je deze motoreis bevalt dan vraag om een vrijblijvend offerte!

Wij zullen jouw droomreis op maat leveren!

Bedankt voor je aanvraag! Wij zullen spoedig reageren.

Share This